Het Hageland, de driehoek tussen Leuven, Aarschot en Tienen in de provincie Vlaams-Brabant, is de eerste Belgische wijnregio die een gecontroleerde oorsprongsbenaming kreeg in 1997. Het Hageland wordt dan de noordelijkst gelegen erkende wijnstreek ter wereld.

Reeds in de 12de eeuw is het Hageland bekend voor zijn uitstekende wijnproductie. Men ontdekt dan dat de Hagelandse glooiingen en de bodem van ijzerzandsteen uitstekend zijn om er wijn te verbouwen. Door een kleine ijstijd, godsdienstoorlogen, het telen van tarwe, ziektes aan de wijnstokken en de invoer van Franse en Duitse wijnen, verdwijnen de wijnranken volledig uit het Hageland.

Tot pioniers als Jos Daems in de 20ste eeuw de rijke wijntraditie nieuw leven inblazen.
Het begint allemaal in 1972. Rond de woning in Rillaar planten Jos en zijn wijnvrienden de eerste wijnstokken. In de garage van Vinobelga, dat nu ingericht is als wijnkelder en museum, wordt de eerste Hagelander gemaakt. Jos Daems kan het helaas niet meer meemaken, maar zoon Rik is vast besloten om het werk van zijn te vroeg gestorven vader voort te zetten.

Zo ontstond het idee om van de ouderlijke woning een wijn-evenementencentrum te maken.