22 mei 2019Lokaal, duurzaam en lekker: hier doen ze voortaan van ‘Donderdag Gezonderdag’

Lokaal, duurzaam en lekker: hier doen ze voortaan van ‘Donderdag Gezonderdag’

Donderdag Gezonderdag. Zo heet een nieuw initiatief van enkele Leuvense restaurants om lokale en duurzame voeding in de kijker te zetten. Donderdag Veggiedag bestond al, maar nu is er dus ook Donderdag Gezonderdag. “Het idee kwam er door de klimaatmarsen op donderdag”, zegt Fabian Deckers van restaurant Improvisio in de Brusselsestraat. “Mijn kinderen vroegen me naar aanleiding van die marsen, wat ik eigenlijk als volwassene deed voor het klimaat. Dat zette me aan het denken. Ik werk al vaak met streekproducten in mijn zaak, maar wil daar meer op inzetten. Als mensen meer lokaal gaan consumeren, gaat de CO2-uitstoot dalen aangezien er minder transport nodig is. Dat leek me reden genoeg om dit project op poten te zetten.”

De bedoeling is dat de restaurants elke donderdag een dagmenu gaan samenstellen dat uitsluitend bestaat uit ecologisch verantwoorde producten uit de streek. En daarbij wordt lokaal geproduceerd vlees - in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten van een ecologische maaltijd - niet genegeerd. “Vlees waarvan je weer dat het op een correcte manier behandeld wordt, kan ook gezond zijn”, zegt Deckers. “Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier meer mensen kunnen bereiken dan door te stellen dat gezonde voeding per se vegetarisch of veganistisch moet zijn. En door dat bij ons te zien, gaan ze misschien thuis ook bewuster met hun aankopen om.”

Boeren en klimaat geholpen

Op 13 juni starten vijf Leuvense restaurants: Improvisio, Tafelrond, Taste, de Jacht en de Hoorn met het project. Op termijn is de bedoeling dat meer Leuvense zaken er mee in stappen. Ook de provincie springt mee op de kar en post op de Facebookpagina van Straffe Streek elke donderdag een menu samengesteld uit streekproducten ter inspiratie.

“Vorig jaar werd een lokale voedselstrategie uitgewerkt door heel wat partners uit het Leuvense. Dat gaat over productie, consumptie, afvalverwerking en distributie van voedsel. Dit is een schitterend idee om daaraan bij te dragen”, zegt schepen van handel Els Van Hoof (CD&V). Ze beschouwt het project als een hefboom voor een duurzame lokale economie. “Door de aandacht die Leuvense chefs zullen geven aan gezonde, nabije producten, zal ook de consument zich hier meer bewust van worden. Dat is de beste garantie dat de smaakvolle producten van onze lokale boeren, telers, imkers, brouwers en anderen ook de huiskamers kunnen veroveren. Dit helpt onze boeren én het klimaat, twee vliegen in één klap.”

Bron: Het Nieuwsblad 

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland