4 december 2014PALM Hop Select: 450 hopplukkers brouwen samen

PALM Hop Select: 450 hopplukkers brouwen samen

Brouwerij PALM nodigde op 31 augustus  jl. 450 gasten uit om haar eigen geteelde hop in Steenhuffel te plukken. Het was in oktober 2011 dat de brouwerij, in haar eigen hoptuin nabij kasteel Diepensteyn, 800 hopplanten aanplantte. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. Met deze eigen geteelde hop creëerden de PALM-brouwers PALM Hop Select, een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc.
De hopoogst van 2014 werd, eind augustus, voor de tweede keer samen met publiek geplukt ! PALM beloofde de hopplukkers uit te nodigen om getuige te zijn van het brouwen en om het resultaat - het afgewerkte bier - te komen proeven. Op dinsdag 2 december was het zover, de plukkers kregen de kans samen met de PALM- brouwers effectief te komen brouwen én te proeven ! De plukkers gingen samen met sterren chef Viki Geunes (’t Zilte **) en Jan Toye, passioneel brouwer van PALM Belgian Craft Brewers, aan de slag. Nadien werd iedereen getrakteerd op de eerste PALM HOP SELECT ‘oogst 2014’, gebrouwen met de eigen geplukte hop. Philippe Wagman van Camembière uit Aartselaar, Zytholoog & Kaasmeester  (2de kaasspecialist van België 2014) zorgde voor een excellente beer & cheesepairing.
In 2015 staat de publieke hopoogst op zondag 30 augustus gepland.


PALM HOP SELECT:
Dit mooi gebalanceerde degustatiebier ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase  ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt.PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier met een alcoholvolume van 6% vol./alc. Speciale Belge Ale diende als basis voor de moutsamenstelling en de gistkeuze. Daar haalt het bier zijn subtiele karameltoets, malsheid en fruitigheid vandaan. Om het hopkarakter optimaal te behouden en om het bier extra te laten parelen, hebben de brouwmeesters ervoor gekozen om het bier te laten hergisten op fles. De rijkelijke hopdosering en de hergisting zorgen voor een goede doordrinkbaarheid, een prima verteerbaarheid, een schitterende schuimkraag én daarbovenop een uitstekende bewaring.  

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland