• Maak de margarine en de boter mals en voeg er de suiker, de rasp van citroen, de kruiden, het bier, het ei en het zout bij. Roer dit alles in de keukenrobot tot een gladde massa en doe er dan de bloem, de boekweit en de bakpoeder bij (voeg eventueel wat extra bloem bij als het deeg te slap is). 
  • Laat het deeg gedurende minstens een uur rusten.
  • Maak ondertussen de vulling. Breng hiervoor het water met de suiker aan de kook en bind met het zetmeel. Voeg er de gemalen nootjes, de honing en de geweekte rozijnen bij. Laat de ‘notenspijs’ afkoelen.
  • Rol het deeg dun uit in ronde plakjes van 8 cm doorsnede. Leg op elke stukje deeg een lepel nootjesspijs en plooi ze dicht. Duw de randjes goed op elkaar en bak de koeken gedurende 15 minuten in een oven van 180°C. Laat afkoelen en werk af met een lepel rabarber- en bessenconfituur. Strooi er op laatst wat bloemsuiker over en leg er een takje munt bij.

Recept – Felix Alen (Hof ter Rhode / Xaverius vzw)

Delen

Ingredienten :

Voor ± 15 koeken:

  • 50 g margarine
  • 50 g hoeveboter
  • 70 g suiker
  • 30 g bruine suiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 10 g  muskaatnoot
  • 10 g  gemberpoeder
  • 5 g kaneelpoeder
  • 0.5 dl gildebier (of ander donker streekbier)
  • 1 hoeve-ei
  • 220 g  bloem uit de streek
  • 50 g boekweit
  • snuifje zout
  • ¼ pakje bakpoeder (of volgens hetgeen op het pakjes staat)

 

Voor de vulling:

  • 1 dl water
  • 50 g suiker
  • binden met 10 g opgeloste maïzena
  • 75 g kokos
  • 75 g broyage (amandelpoeder)
  • 25 g streekhoning
  • 50 g geweekte rozijnen

 

Als afwerking:

  • Rabarber/bessen confituur uit de streek
  • Bloemsuiker
  • Takje munt

Enkele andere straffe recepten

Appelstrudel met marsepein en kaneelroom

4 personen 1u30
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in fijne maantjes. Doe ze in een kom en voeg er de suiker en de rozijnen aan toe. Leg nu het bladerdeeg open op een bakpapier. Rol op een ander stuk bakpapier de marsep...
Aan de slag

Maak dit recept op basis van deze streekproducten!