19 maart 2021Belgische wijnbouw: bescheiden in omvang, maar in volle bloei

Belgische wijnbouw: bescheiden in omvang, maar in volle bloei

De Belgische wijnbouw kent al jaren een gestage opgang. Er komen steeds meer wijnboeren bij. In tien jaar tijd is het areaal gegroeid van 150 naar 550 hectare. Vorig jaar vloeide er 1,5 miljoen liter nieuwe wijn uit de inox kuipen en de houten vaten. Maar de sector blijft niet op zijn lauweren zitten. Voor het eerst zullen meer dan 350 betrokkenen hun kennis delen op een virtueel wijnsymposium.

Ze zijn ondertussen met 154, de wijnbouwers die op heuvels en flanken de beste zorgen geven aan hun ranken. “Een groot deel daarvan is semi-professioneel zoals ik”, zegt advocaat Lodewijk Waes van de vzw Belgische Wijnbouwers, “Een op de vijf is echt professioneel bezig, dat wil zeggen met een areaal groter dan vijf hectare.” Een productie van 1,5 miljoen liter blijft zeer bescheiden, want dat is minder dan 1 procent van de consumptie in eigen land.
Er zijn verschillende redenen waarom de wijnbouw aan belangstelling wint. De landbouw is op zoek naar nicheproducten die een betere prijs krijgen. Het aantal boeren dat ermee stopt, blijft toenemen en investeerders zien wel mogelijkheden in wijn van kwaliteit. De opwarming van de aarde en het zachtere klimaat heeft uiteraard ook een rol gespeeld. Al heeft die opwarming ook een keerzijde, stelt Lodewijk Waes: “We moeten meer rekening houden met extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en hagelbuien.”

Om een stek te kunnen veroveren op een volle wijnmarkt is het noodzakelijk om een hoge kwaliteit te bieden. Daarvoor moeten wijnbouwers van veel markten thuis zijn. Ze moeten verstand hebben van de bodem, de teelttechnieken en de gewasbescherming. De kennis van druivenrassen, vinificatie en rijping van de druif is onmisbaar. De vzw Belgische Wijnbouwers deelt die kennis en ervaring zoveel mogelijk onder de leden. Daarnaast bieden universiteiten en kennisinstellingen zoals het Proefcentrum Fruitteelt en het Instituut voor Landbouw- en Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hun expertise aan. De sector is in tien jaar tijd professioneler geworden en dat zie je op internationale concours. Belgische wijnen vallen er geregeld in de prijzen zoals de Chant d’Eole die de gouden medaille won voor “Best Sparkling Wine” tijdens de London Wine Competition.

Ondertussen heeft Europa ook negen beschermde wijnstreekbenamingen toegekend aan ons land. Daarvan zijn er zeven Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) en twee Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA). De Hagelandse, Haspengouwse of Heuvellandse wijnen zijn voorbeelden van een BOB. De landwijn uit Wallonië kreeg de BGA "Vin de Pays des Jardins de Wallonie". Volgens Marc De Loose van het ILVO heeft ons land veel potentieel om zeer goede lichtere wijnen te produceren. Er zijn al pioniers die hoge ogen gooien. Maar de ondersteuning met kennis leidt tot nog meer kwaliteit. Dat leren de ervaringen uit regio’s in Duitsland, Noord-Italië, Oostenrijk en Luxemburg. "Het momentum is er om de krachten te bundelen en de kennis te delen."

Bron tekst en foto: VRT.be

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland