27 mei 2014Het nieuwe Bordeaux?

Het nieuwe Bordeaux?

Holsbeekse druiven doen het jaar na jaar beter

Er zijn al flink wat verschuivingen geweest in het landschap van de kwaliteitswijnen, maar de kans is groot dat u in een grootwarenhuis nog altijd eerder een Franse, Spaanse of pakweg Zuid-Afrikaanse fles uit de rekken plukt.
Onbekend is dus nog altijd onbemind, want in onze streek blijkt Holsbeek het lang niet onaardig te doen als wijnstreek. U fronst bedenkelijk de wenkbrauwen? Laat het dan aan enkele gepassioneerde wijnboeren uit eigen streek om u te overtuigen.

Neem bijvoorbeeld Paul Vermeeren (56) uit Keerbergen. ( Domein Molenbergher)
Enkele jaren geleden wijdde hij zijn vrije tijd quasi volledig aan zijn passie.
Een ideale plaats om zijn wijnranken te planten, vond hij enkel in Nieuwrode en Kortrijk-Dutsel.
"Je kan momenteel geen betere locatie vinden dan Holsbeek", vindt Vermeeren,
die pas zeven jaar met commerciële wijnbouw bezig is. "De ligging is hier gewoon ideaal.
Veel beter dan Limburg, waar de wijnboeren vaker met vorstschade te maken krijgen.
Dat komt omdat wij hier kunnen werken op de zogeheten Diestiaanse heuvelruggen,
waar het sowieso al een vijftal graden warmer is dan elders. De lagen zandsteen in de grond houden de warmte
veel langer vast, waardoor er meer energie in de druiven gepompt wordt. In het verleden kreeg ik al erkenning voor mijn witte wijnen, maar recent kreeg ik een gouden medaille van de Commanderij Hageland voor mijn Bacchus 2012. Dat motiveert je om door te gaan."


Rode wijn proberen
 
Ook Herman Van Goidsenhoven (59) van wijndomein Chartreuzenberg is zo'n passionele wijnboer.
"We moeten eerlijk zijn: geld verdien je hier zeker niet mee", zegt Herman,
die een zilveren medaille won met zijn witte wijn Johanniter 2012.
"Ik ben destijds begonnen met 50 wijnstokken, zo'n beetje als een uit de hand gelopen hobby. Maar intussen heb ik er al meer dan 1.200 en probeer ik voor het eerst ook rode wijn te maken. Dat is een echte uitdaging, omdat je daarbij vaak verschillende druivensoorten moet mengen om een optimale smaakte krijgen. Ik werk trouwens zoveel mogelijk biologisch, zonder pesticiden. En dan loop je een groter risico op een mislukte oogst."

Tussen haakjes: binnenkort is het feest in de tuin van domein Chartreuzenberg. klik hier voor meer info

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland