4 juli 2017Jonge brouwers brengen middeleeuwse tripel ‘Hellebaard’ op de markt

Jonge brouwers brengen middeleeuwse tripel ‘Hellebaard’ op de markt

Arnout Bangels en Ewout Willems besloten hun passies voor brouwen en geschiedenis te combineren en op zoek te gaan naar de geschiedenis van het bier. Na het onderzoeken van de middeleeuwse brouwmethodes, komen ze nu met een eigen bier ‘Hellebaard’, helemaal volgens traditioneel recept.

“We hebben even getwijfeld om een bier op de markt te brengen”,  vertelt  Ewout Willems, “bier brouwen is immers populairder dan ooit en elke streek heeft wel één of meerdere bieren. Alleen voelden we dat er iets ontbrak. We verlangden hevig naar meer traditie en authenticiteit in het bierlandschap. Daarom hebben we besloten er voluit voor te gaan en een eigen smaakvol recept te ontwikkelen. We hebben volop ingezet op natuurlijke smaak en zuivere ingrediënten. Daarnaast kiezen we voor tarwe in plaats van gerst en is er een gerookte toets. Mout werd vroeger immers altijd gerookt, om het goed te kunnen bewaren.”

Het resultaat is een krachtige tarwetripel van acht graden. Arnout Bangels: “Het bier schenkt heel mooi uit en er komt een mooie, volle schuimkraag. De kleur is een schakering tussen amber en blond. We noemen het honingblond. Uniek is dat het bier blonder wordt na rijping. Rijping is zoals vroeger, heel belangrijk. We zijn alleszins blij met wat we de consument te bieden hebben.”

Naast het bier is er ook nog het aspect van de biercultuur. “Cultuur en bier gaan in België hand in hand. Er schuilt meer achter bier dan de meeste mensen vermoeden. Het is een gastronomisch kwaliteitsproduct en de traditie erachter is werelderfgoed. Wat voor wijn kan, willen we ook voor bier verwezenlijken. Daarom hebben we een vzw opgericht om de traditionele biercultuur naar buiten te dragen. Dit zullen we doen door degustaties en bezoeken te organiseren. Meer nieuws hierover volgt snel, want we zijn nu volop bezig ons eigen bier in de verf te zetten” sluit Ewout Willems af.

Het bier is onder andere te verkrijgen bij de Streekshop in Tienen en bij de brouwers zelf. Dit kan na afspraak op info@hellebaardbier.be.

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland