27 mei 2017Servais heeft nu ook een 'Tripel' biertje

Servais heeft nu ook een 'Tripel' biertje

April 2017 - Tijdens de voorstelling van de feestelijkheden SERVAIS 150 - 210, beloofde Johny Sterck van het Streekproductencentrum en Wanne van de Lambiekstoempers  dat ze een speciaal bier zouden uitbrengen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het reeds bestaande Servais bier.

Het Servais bier was de eerste maal al een bijzonder bier. Zo was het een bier van hoge gisting met een laag alcoholgehalte 5,5"..De smaak van de hop komt goed naar boven en is zeker herkenbaar, en toch blijft het een doordrinker. Het opzet 10 jaar geleden was een festivalbier te maken voor Servais 140 - 200. En daar zijn ze met glans in geslaagd, want nog steeds wordt het bier gebrouwen en zonder al te veel promotie blijft de verkoop stijgen, dus mogen ze ervan uit gaan dat het een biertje is dat in de smaak valt.

Voor de Servais Tripel moesten ze terug met iets speciaals komen, niet evident als men bekijkt hoeveel bieren er op de markt zijn en er komen er dagelijks bij. Daarom Is Johny Sterck opnieuw gaan samenwerken met de Lambikstoempers en heeft Johan "Wanne" Madalijns een recept geschreven.

Afhankelijk van de temperatuur waarbij het gistingsproces bij het brouwen plaatsvindt, spreekt men van ondergisting en bovengisting. Daarnaast bestaat er ook nog de traditionele spontane gisting en de "gemengde gisting". Het uitzonderlijke aan deze blonde tripel is dat het enkel gebrouwen is met Belgische hoppen (Magnum en Saaz) en het bier ondergegist is waardoor ze mogen spreken van een 'Tripel van lage gisting" met een alcoholvolumeprocent van 8,5 graden. Deze brouwwijze is zo uniek dat men mag spreken van een echte primeur. Dit is waarschijnlijk de eerste Tripel van lage gisting in België. Om dit te kunnen verwezenlijken deden ze dan ook beroep op Dirk Naudts en zijn team van de Proefbrouwerij in Lochristi. Dirk is onbetwistbaar de beste 'bierarchitect' van België en ver daarbuiten !

Servais Tripel is zowel een dorstlesser als een degustatiebier geworden met eenredelijk hoparoma, gevolgd door een aangename warme alcoholgloed.

Het etiket hebben ze ook in eigen beheer gehouden. Enkel de kleur werd gewijzigd, van blauw naar rood en een paar aanpassingen aan de teksten, waarvoor dank aan Kristof Verhasselt.

Dit is een eenmalig brouwsel voor het jubileumjaar van het Servais bier.In totaal werd er 14 hectoliter bier gebrouwen.

De Servais tripel wordt verkocht in het Streekproductencentrum in de Poststraat en ook in enkele cafés zoals de Mokadis en i tea room – bistrot Servais op de Grote Markt.


Bron: editiepajot

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland