5 mei 2020Tijd voor heerlijke asperges

Tijd voor heerlijke asperges

Het nieuwe aspergeseizoen is weer van start gegaan. Het ‘witte goud’ is een seizoensproduct van eigen bodem met een verhaal. Ook in Vlaams-Brabant. De oogstwijze gebeurt hoofdzakelijk met de hand. Per hectare kruipen er honderden manuren in het oogsten en marktklaar maken van de groente. Daarom spreekt men van ‘asperges steken’ in plaats van oogsten. Dat doet men net op het moment dat het kopje van de groente boven de grond zou uitkomen. Er wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt rond de asperge, om dan de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk met een speciaal mes af te snijden. Voor men het mes kan bovenhalen, moet de landbouwfolie van de aspergebedden verwijderd worden. De afdekking met plastic houdt de asperges die hun kopje boven steken immers wit. In Vlaams-Brabant zijn er 23 ha aspergeteelt geregistreerd. Dat komt overeen met zo’n 10% van het Vlaamse areaal.  We zijn blij dat er ook in Vlaams-Brabant nog steeds telers zijn, nl. familie Nys-Gentens en aspergeteler Pieter Goris. Tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan je genieten van deze bijzondere groente. Ontdek onderaan onze nieuwsbrief alvast een gerechtje met deze heerlijke groente!

Naar iets op zoek?

hageland hageland hageland hageland hageland hageland