Ambachtelijke kweek van wijngaardslakken

In de bosrijke omgeving van Langdorp openden Dany en Ingrid op 1 augustus 2012 de slakkenkwekerij Het Slakkenhof, als één van de eerste escargots kwekerijen in Vlaanderen. 
De droom een eigen zaak te starten kreeg vorm naar aanleiding van een documentaire over een Franse slakkenkwekerij op tv. Al snel bezochten ze zelf twee kwekerijen: één in Wallonië, en één in de Voerstreek en brachten in oktober 2011 een duizental kweekdieren mee. Tijdens de 3 maanden durende winterslaap van de weekdiertjes kregen Dany en Ingrid de tijd om de haalbaarheid van hun droom verder uit te diepen. En na maanden van intensieve voorbereiding werd deze droom uiteindelijke gerealiseerd: de kweek van de welgekende Franse Bourgondische escargot: de Gros Gris (Helix aspersa maxima). Deze Segrijnsslak is oorspronkelijk afkomstig uit Algerijë en werd ten tijde van de Romeinen in Frankrijk ingevoerd. Ze komt in West-Europa van nature niet voor omdat de grote Segrijnsslak niet winterhard is. Dat zorgt er ook voor dat ze met de activiteit ook geen slakkenepidemie kunnen veroorzaken in Langdorp. In de winter wordt de kweek opgestart in de kelder aan een temperatuur van 22°C. Vanaf 1 april verhuizen de slakken dan naar een tunneltent waar ze verder groeien naar volwassenheid tot aan de oogst.